Transskription af den fundats, der blev udfærdiget i forbindelse med oprettelsen af hospitalet ved Refsvindinge kirke 1716

1.   Hr. Etats-raad Erich Scheel, og Oberst-Lieutenant Sigwart Urne, deres Fundats af 5te Februarii 1725, paa 1000 Rdlr., ved et af dem til 4re Fattige oprettede Hospital på  Refsvindinge Kirke-Gaard; De fattige nyder Maanedlig 3 Rdlr., og forn den Ildebraendsel af Juulskou, hvor Capitalen staaer. Fundationen lyder saaledes:

Erich Scheel til Areschou, Kongel. Majest. Etats-Raad, og Sigwart Urne til Bildeshauge, Kongel. Majestæts Oberst-Lieutenant, kjendes og hermed vitterligt gjør, at som afgangn Salig Hr. Etats-Raad Knud Urne til Juelschou, førend sin dødelige Afgang, havde foresadt sig at ville legere og henlegge en Capital til 4re fattige og nødlidende Lemmers Underholdning, hvilket den Salig Mands gudelige og christelige Forehavende ikke førend hans Endeligt her fra Verden blev fuldbyrdiget; Da efterat hans den Tiid efterladte og nu Salige Frue, afgangne Frue Anne Beathe Walkendorph, tillige med den Salig Mands efterladte Arvinger, foretog dem at vilde see den Salig Mands forehafte christelige Disposition fuldbyrdet, ere de endeligen derom blevne enige, og foretaget dem at sammenskyde en Capital på 1000 Rdlr., hvilket Sammenskud af Arvingerne pro Quota og advenant udi Aaret 1714 er bleven fuldbragt, og samme 1000 Rdlr. Capital til mig Sigwart Urne, udi god gangbar klingende Myndt leveret, som og udi Aaret og til 11. Juni paa Rente er bleven bestaaende hos mig, men fra den Tiid af er Renterne 50 Rdlr. aarlig, af samme Capital 1000 Rdlr. til 4re og til den Ende indskrevne fattige Lemmer, hver Maaned, og efter denne Fundats Indhold rigtig bleven leveret og betalte, som Sogne-Præsten for Kullerup og Refsvindinge Menigheder, og de tvende Refsvindinge Kirkes Medhjælperes Attestata og Quitteringer udi een dertil indrettet Bog udviiser, mens nu for at fuldføre og bringe det forehavende Werk til stadig og bestandig Rigtighed vi finder fornøden, og haver delibereret og sluttet, at et Hospital og Huus tilde 4re Fattiges Værelse at boe udi, skulle bygges og forfærdiges, saa haver vi da, som Salig Knud Urnes Arvinger, eller paa deres Vegne, dertil baade af de resterende Renter fra 11 Juni 1714 og til 11 Juni 1716, som var 100 Rdlr., saa og af et sammensattet Indskud opnaaet den Summa, hvorfore vi et nyt Huus og Hospital ved Refsvindinge-Kirke haver ladet oprette og opbygge, bestaaende af 7 Fag got Bindings-Werk Eege-Tømmer, med brændte Muur og Tagsteen, og samme til de Fattiges deres Bequemmelighed udi beste Maader og commodire ladet indrette, som alt findes udi god og tilbørlig Stand og som vi da paa egne og Arvingers Vegne , nemlig jeg Erich Scheel, paa min salig kjære Frue Anne Beathe Walkendorfs, tilforn Salig Etatsraad Knud Urnes Frue, hendes saavelsomden Salig Mands efterladte Søster-Børns de Seheteders Vegne, og jeg Sigwardt Urne, paa min Sal. Faders afgangne Sigwardt Urnes, saavelsom min Salig Fasters, Frue Helvig Sophie Urnes og hendes Arvingers Vegne, finder det fornøden at gjøre det samme Refsvindinge Hospital en christelig og gudelig Fundats og Anordning, hvorledes med samme Hospital og de deri nu værende fattige Lemmer skal forholdes, saa haver vi derom gjort , som vi nu og hermed gjør følgende Anstalt og Anordning saaledes:

1) Forbliver det opsatte Huus ved Refsvindinge Kirkegaard, som bestaaer af 7 Fag Huus, med indhegnede Kaal-Hauge og Gaards-Rum til de 4re fattige Lemmers Beboelse, henlagt uforrykt og ubeskaaret, som det nu findes indbegrebet og indhegnet udi alle Maader.

2) Henlegges den af os og Arvingerne sammeskudte Capital 1000 Rdlr.Courant klingende Myndt, dessen aarlig Rente 5 pro Cento deraf, til de Fattiges Underhold og Ildebrand 43 Rdlr., siger Tre og Fyrgetive Rixdaler, som saaledes til dennem skal uddeles, nemlig enhver af dennem bekommer rigtig og præcise den 26de Dag i hver Maaned 4 Mark otte Skilling, som er 3 Rdlr., og beløber sig aarlig 36 Rdlr., som er til deres Underholdning og Levnets-Midler, og det udi god og oprigtig Danske klingende Mynt; Ligeledes skulle de 4re Fattige have til Ildebrand 7 Rdlr.aarligen; hvilke udi alt udgjør tilsammen aarligen 43 Rdlr., siger Tre og Fyrgetive Rixdaler, de 7 Rdlr.til Ildebrand skulle dem gives til hver Juul 4 Rdlr.; og til den 26 Julii som er Aarets Udgang 3 Rdlr., som er da de 7 Rdlr., dennem samtlig til Ildebarnd henlagt.

3) Sogne-Præsten til Kullerup og Refsvindinge Menigheder, som nu er , eller herefter kommende vorder, skal aarlig til hver 26 Julii, som er ved Aarets Udgang, nyde af denne de Fattige tillagtes Capitals Renter 4 Rdlr., hvorimod han skal være tilholden at betiene de 4 Fattige uden nogen anden Betalng, saavel udi deres levende, som ved deres dødelige Afgang, at kaste Jord på dennem, saa skal og iligemaade Degnen aarligen gives 1 Rdlr., og derimod han, saavidt hans Embede udkræver, uden nogen videre Betaling skal betiene de medens de lever, og naar de ved Døden afgader.

4) Og som af de 50 Rdlr. aarlige Renter endnu 2 Rdlr. overskyder, da skulle samme 2 Rdlr. henlegges til oprettede Huuses Reparation og Vedligeholdelse, som endelig kan være tilstrekkelige, da Huuset findes nyt, og udi slig en god Stand, af hvilke Penge Hospitalets Bygning efterdags skal repareres og holdes ved lige, og Regning derover holdes.

5) De 4re fattige Lemmer, som udi dette Hospital skulde indsættes, skal være uberøgtede, fattige nødlidende Mennisker, som ikke for Armod eller Fattigdom Skyld kunde fortiene deres Føde, der skal 2de Mænds og 2de Qvindes-Personer, som skulde medbringe deres Beviis, at de have levet christelig og vel, og ere fødte af ærlige Forældre, og maae ingen til denne Almisse at nyde være berettiget, end de som ere føde eller længe haver boet paa Juulschous Gods, hvorfra dette Beneficium er kommet, og skal bemeldte 4re Fattige være tilholdte, for al Ting at leve forligelige, christelige og skikkelige, at intet paa deres Forhold og Levnet kand være at klage, ikke heller maa dennem tillades at omløbe udi Landet og betle, mens forblive udi det Huus som til dennem er opbygget, og leve af den dennem tillagte Almisse; skulde nogen af disse fattige indsatte Lemmer være sengeliggende eller saa vanføre eller skrøbelige, at de ikke kunde hjelpe sig selv til rette, da skulle de andre, som dertil Kræfter have, være skyldige at hielpe dem til rette, saa og skulde holde reent og skikkeligt hos sig, og have god Opsyn med Ild og Lys, at intet formedels deres Skjødesløshed kommer til Skade, og anmodes Sogne-Præsten som nu er, eller herefter kommer, at have herover christelig og forsvarlig Tilsyn.

6) Skulde nogen af de Fattige, som udi dette Hospital bliver indskrevet, leve uskikkelig, og giøre sig denne Almisse uværdig, skal den igien med Juulschous Eyeres Willie og Widenskab, dette hans Beneficium betages, og en anden i hans Sted antages, mens ellers bliver enhver derudi sin Livs-Tiid, og nyder hvis denne Fundats enhver haver tillagt.

7) Naar nogen af disse 4re Fattige ved Døden afgaaer, saa skal iden Afdøes Sted strax og ved første Distribution som forefalder, en anden indsættes, paa dette alle Tider kand være 4re Fattige, som rigelig kand nyde hvis dennem efter denne Fundats er tillagt, de Fattige, naar de ved Døden afgaaer, nyder deres Leyersted uden nogen Betaling udi de Fattige Jord paa Refsvindinge Kirkegaard.

8) Og som jeg Sigwardt Urne, nu til mig haver annammet de til dette Hospital legerede henlagte 1000 Rdlr. Capital, og deraf saa længe jeg lever, eller mine Arvinger, og beholder Juulschous Gaard og Gods, betaler og svarer den aarlig Rente 50 Rdlr. af samme 1000 Rdlr. Capital, hvilke udi min Hovedgaard  Juulschou som første Prioritete stedse bliver bestaaende, og saafremt enten jeg eller mine Arvinger nogen Tiid skulle blive til Sinds at sælge ermeldte min Hovedgaard Juulschou saa skal den hverken sælges eller i Maader abalieneres, end at de foranskrevne 1000 Rdlr. derudi vorder bestaaende, saa at Juulschous Hovedgaard stedse og evindelig skal være som et trygt og upræjudicerligt Pant for mere ommeldte de Fattige tillagde 1000 Rdlr., hvorved de Fattige altid kunde være forsikrede.

9) Til de ommeldte 4re Fattige at indsætte, bliver altid Juulschous Eyere berettiget, som dermed saa christelig haver at omgaaes paa forskrevne Maader, som de for Gud tænker at ansvare.

10) Skulde det hænde sig, som Gud naadeligen forbyde, at dette opbygte Hospitals Huus enten ved Ildebrand skulle afbrændes, eller udi andre Maader ruineres, og den Beholdning, som til Huusets aarlig Reparation og Vedligeholdelse er bleven henlagt, til Huusets Opbyggelse af ny igien ey kunde være tilstrækkelig, da skal, naar nogen af de Fattige ved Døden afgaaer, ingen udi deres Sted igien indsættes, førend Capitalen tilligemed den havende Beholdning haver aflagt 150 Rdlr., hvorfor et andet Huus igien kand opbygges, som Juulschou haver at besørge, og derhen see at Hospitalet kand komme i den Stand, som det nu er indrettet, og stedse saaledes uforandret forbliver.

11) Skulle Juulschous Eyere findes forsømmelig, og ikke til rette Tiid lade distribuere den aarlige Rente til de Fattige efter denne Fundatis Indhold, da skal Sogne-Præsten som er eller herefter kommer, det for Bispen angive, at han derpaa lader tale, og det paa de Fattige rigtig til hver Tiid og Termin kunde faae deres dem tillagte Penge, saa skal Pengene udi Sogne-Præstens Overværelse dennem betales, som derfor udi den dertil oprettede Bog quitterer og opskriver, og paa det at dette, som foreskrevet staaer, til evig Tiidkand holdes uryggeligt og uforandret,saa anmodes deres Høyærværdighed Biskopen, Jacob Lodberg, som nu er over Fyens Stift, og andre hans Efterkommere, tillige med Provsten der udi Herredet og Sogne-Præsten ved Juulschou, at de herover saaledes holder, som de for Gud og christelig Øvrighed vilde være ansvarlige, saa at intet for deres Forsømmelse skulle efterlades og undergaae, paa det Guds Hevn og Straf ikke skulde blive over dem, som de Fattiges Ret efter denne Fundats ikke forsvarer, betager eller forholder, og have vi til vedkommende Efterretning forfattet herom 3de eenslydende Fundatser, hvoraf den ene udleveres udi Stifts-Kisten, den anden forbliver hos Sogne-Præsten og hans Efterkommere udi Kullerup og Refsvindinge Menigheder, og den 3die forbliver ved Juulschous Eyere; Til Bekræftelse under vores Haender og Zignetter. Arreschouf, den 5te Februarii 1725.

 

Refsvindinge hospital

Senere genopførtes hospitalet som sommerhus i Nyborg:

Noter:

Carl Mathiasen Ramshart var præst fra 1705 til 1728 i Kullerup-Refsvindinge sogne

Knud Urne var død 1705 og hans enke indgik nyt ægtskab med Erich Scheel, Arreskov.
I Tved kirke henligger såvel Anne Beathe Walkendorph som hendes to ægtemænd i kapel i sølvbeslåede kister bag forgyldt gitter..

Hospitalet blev nedrevet 1921, da kirken blev selvejende. Efterfølgende byggedes det nuværende kapel.

Kilde til fundatsen: